Prototype Citroen M35

Prototype Citroen M35
Toelichting Citroen M35
Citroen M35 te koop
Contact
FrançaisNederlandsEnglish (UK)
Homepage Citroen M35Citroen M35 on FacebookContact

Content of this page

Kijk hier voor historie, artikelen en naslagwerken

Kijk hier welke auto's gebouwd zijn en wat er over bekend is

Kijk hier wat er allemaal met M35's beleefd wordt

L'Opération M35

Rotary Stock 2013, 7-7-'13. Met No.122 naar het Wankelevenement van de RX7-club op het Midlandcircuit in Lelystad.


Als ik de paddock nader word ik verwelkomt door leden van de Mazda RX7 club en doorverwezen naar een plekje voor speciale zeldzame Rotarys. Ik kom te staan naast een Sachs grasmaaier, een Hercules Sachs motorfiets en een Mazda kitcar op polyester basis en word meteen aangesproken door Belgen die alle ins en out van de M35 willen weten. No.122 wordt de hele dag door meerdere binnenlandse en buitenlandse fotografen in diverse poses vastgelegd.

Het ochtendprogramma bestaat uit het in rondjes achter elkaar verkennen van het uitgezette parcours, hierna verzamelen Mazda's Rx 6-7-8 en NSU's Ro80 zich aan de startlijn om telkens om de 10 seconden te vertrekken voor een rondje. De Ro80's hellen behoorlijk tijdens het bochtenwerk en de speciaal geprepareerde RX7's vliegen als raketten over het circuit, met veel steekvlammen uit de uitlaten en af en toe plaatselijke mist veroorzaakt door de verbrande olie en het hevige gegum met de banden op de lange stukken .

Het volgende programma biedt zich al aan, het Concours d'Elegance. Iedereen, voor zover je dat wilt, pakt de auto voor een langzaam ritje op het parcours, zodat de Duitse, Engelse en Nederlandse jury een selectie kan gaan maken. Ik loop in de paddock een rondje langs alle geshowde Rotary auto's uit Duitsland, Engeland, België en Nederland. Iedereen heeft zijn of haar auto tot in de puntjes gepoetst en verzorgt. Er is een overkill aan Mazda's RX 7 en 8 aanwezig, waaronder een op en top getunede RX8 uit Engeland, die aan het motormanagement een Wifi-module heeft zitten om vanuit Londen te kunnen worden uitgelezen en veranderingen of problemen aan het motormanagement te kunnen upstreamen. Tevens een vijftal mooie nette NSU Ro80's, gevolgd door 4 Cosmo's . Een aantal RX6 en 7 hadden hun oude gecrashte trochoide in de kofferbak tentoongespreid . Het was warm die dag, iedereen verbleef in de kantine en tribunes van het circuit of onder zijn eigen meegebrachte partytent. Wat ik eigenlijk mistte waren een kofferbakverkoop en specialisten die me wat op Wankel-gebied konden bijspijkeren, wellicht een volgende keer.

Tegen vier uur werd iedereen bijeengeroepen voor de uitslag van de slalomrit en het Concours d'Elegance, waaronder mijn No.122. Hij won als enige Special Rotary Car een eerste prijs. Om half vijf ging iedereen weer naar huis met al zijn of haar gewonnen trofeeën en met een nieuwe uitnodiging voor 2015 in Lelystad. Ik draaide met No.122 de weg op richting het zuiden, binnendoor langs het testcircuit van de ANWB, RDW en Justitie, naar de Ketelbrug bij Eemnes. Op de verzakte polderwegen was het zalig om de zeer onregelmatige weggedeeltes met het hydro-pneumatisch veersysteem glad te strijken. Om half acht was ik weer thuis, na regelmatig tijdens het rijden te zijn aanschouwd door passerende weggebruikers.