Prototype Citroen M35

Prototype Citroen M35
Toelichting Citroen M35
Citroen M35 te koop
Contact
FrançaisNederlandsEnglish (UK)
Homepage Citroen M35Citroen M35 on FacebookContact

Content of this page

Kijk hier voor historie, artikelen en naslagwerken

Kijk hier welke auto's gebouwd zijn en wat er over bekend is

Kijk hier wat er allemaal met M35's beleefd wordt

L'Opération M35

Enige tijd geleden zijn we la Nouvelle Opération M35 gestart. Er stonden 16 M35’s in een rek en wat doe je daar dan mee? Een constatering was dat de meeste al ruim 35 jaar niets stonden te doen; er moest weer van genoten gaan worden.

In 1970 zette Citroën de oorspronkelijke Opération M35 op om met een groep auto's en hun berijders te kunnen leren van het gebruik van deze wagens met hun revolutionaire Wankel-motor. La Nouvelle Opération M35 werd ook opgezet om te leren, vooral van elkaar en van alle verzamelde documentatie. Elke verkochte M35 ging samen met een flinke hoeveelheid gedigitaliseerde artikelen, werkplaatshandboeken, foto's en andere documentatie de deur uit.

Ze bleven in Nederland, gingen naar België, Duitsland, Japan en retour naar Frankrijk. De meeste zijn ondertussen weer rijdend of worden onder handen genomen. Diverse eigenaren hebben regelmatig contact met ons en elkaar, om kennis, historie en plezier te delen. Ik heb een website laten bouwen en gevuld, zodat alle vergaarde info beschikbaar is. Het zou mooi zijn om dit alles nog verder uit te breiden.

We hoorden vaak dat de techniek van een M35 onoverkomelijke problemen op zou leveren. Gelukkig hebben we met z'n allen bewezen dat het reuze meevalt, alles blijkt telkens oplosbaar. Auto's zijn weer gaan rijden door aanmaak van nieuwe ruiten, motoren zijn beter gaan draaien door verbeterde bougies. Door contacten met de wereld die NSU Ro80 heet zijn onderdelen beschikbaar gekomen, en ook bleek dat veel onderdelen van de M35 uit andere typen van Citroën geleend en daardoor nog prima beschikbaar zijn. Er zijn recent nieuwe ontstekingsunits gemaakt, in Nederland en Frankrijk, binnenkort meer hierover. En uiteraard liggen er nog een paar wensen op de plank: nieuwe uitlaten zijn welkom en zouden wellicht in Engeland aangemaakt kunnen worden. Ook wordt er gewerkt aan instructie- en andere boekjes.

Vanaf begin jaren '80 zijn de M35's door een verzamelaar naar Noord-Nederland meegevoerd. Vanaf begin deze eeuw hebben een aantal van de uiteindelijk 25 auto's een nieuwe eigenaar gevonden. De 16 M35's die wij, een vriend en ik, onder onze hoede hadden zijn grotendeels verdeeld, er is er nog een beschikbaar voor een nieuwe eigenaar. Een auto met schade blijft bij ons voor onderdelen, mijn vriend houdt de eerst aangekochte auto uit de verzameling en ik hou de eerst in Nederland ingevoerde M35. Beide auto's moeten nog gerestaureerd worden.

Ik heb de afgelopen jaren veel energie gestoken in het hierboven beschrevene en ben van plan dit te blijven doen. Het zou nog mooier zijn als la Nouvelle Opération verder gedragen zou worden door anderen onder ons, waardoor meer projecten op gang komen, de onderlinge verbondenheid vergroot wordt en we wellicht zelfs uit kunnen pakken op de ICCR in 2016. Laat van u horen!