Prototype Citroen M35

Prototype Citroen M35
Toelichting Citroen M35
Citroen M35 te koop
Contact
FrançaisNederlandsEnglish (UK)
Homepage Citroen M35Citroen M35 on FacebookContact

Content of this page

Kijk hier voor historie, artikelen en naslagwerken

Kijk hier welke auto's gebouwd zijn en wat er over bekend is

Kijk hier wat er allemaal met M35's beleefd wordt

L'Opération M35

Zoals zoveel onderdelen, is ook de uitlaat van de M35 uniek. Maar na 45 jaar kan het toch voorkomen dat je uitlaat aan vervanging toe is. Uiteraard is het mogelijk om met in de reguliere handel verkrijgbare onderdelen en wat additioneel zaag- en laswerk een functionerende uitlaat te samen te stellen. Maar als je een M35 hebt, wil je er natuurlijk alleen een originele uitlaat onder.

We hebben het plan opgevat om bij QuickSilver Exhaust Systems in Engeland een aantal M35 uitlaten te laten fabriceren. Als we met meerdere eigenaren tegelijk bestellen, staat daar een interessante korting tegenover.

Graag willen we weten wie er belangstelling heeft om aan dit initiatief mee te doen. Stuur in dat geval een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarom Quicksilver?

We vinden het belangrijk dat een nieuwe M35 uitlaat zowel qua uiterlijk als qua geluid zoveel mogelijk op het origineel lijkt. Quicksilver Exhaust Systems (www.quicksilverexhausts.com) gebruikt een bestaande uitlaat als “pattern” en maakt op basis daarvan een gloednieuwe uitlaat na. Getracht wordt zowel het uiterlijk als het innerlijk van de uitlaat te imiteren. Bij voorkeur zagen ze de oude voorbeeld demper open en lassen deze dan weer dicht. Als dat niet kan, gebruikt men een kleine camera om de constructie van de demper te onderzoeken.

In 2011 heeft de eigenaar van No. 122 via een Nederlands bedrijf een uitlaat bij Quicksilver laten maken, waarover hij erg tevreden was. Op de website van Quicksilver kan je een foto zien van deze uitlaat.

De uitlaten worden standaard door Quicksilver uitgevoerd in Stainless Steel (roest vast staal). Indien gewenst kan een uitlaat ook van Mild Steel (gewoon staal) gemaakt worden. Dat is 10% goedkoper.

Je zou voor Mild Steel kunnen kiezen als je bang bent dat een Stainless Steel uitlaat blikkerig klinkt. Volgens Quicksilver is er bij hun uitlaten overigens geen verschil in geluid.

Wat is het plan?

Het idee is om een goede bestaande uitlaat van een M35 op te sturen naar Quicksilver. Op basis van dat “pattern” kunnen ze aan de slag om de nieuwe uitlaten te fabriceren.

Vervolgens zouden we met een M35 naar de fabriek van Quicksilver in Engeland kunnen rijden. Ze kunnen dan zien hoe de uitlaat precies onder de auto hangt en op basis daarvan het ontwerp nog aanpassen.

Dit is waarschijnlijk het maximale dat we kunnen doen om te zorgen dat de nieuwe uitlaat goed onder de M35 past. Omdat er zowel bij de fabricage van de uitlaten als bij de oorspronkelijke fabricage van de M35 sprake is van handwerk, kunnen er natuurlijk altijd nog kleine afwijkingen optreden, die bij het monteren opgelost moeten worden.

Wat zijn de kosten?

Vorig jaar hebben we een ruwe prijsindicatie gekregen van Quicksilver. Dat kwam neer op:

1 uitlaat GBP 900 per stuk

2-4 uitlaten GBP 800 per stuk

5-9 uitlaten GBP 680 per stuk

10 of meer uitlaten GBP 550 per stuk

Hier komt nog wel 20% VAT (=Engelse BTW) bovenop, alsmede GBP 50 verzendkosten (voor landen in de EU).

De verzendkosten zullen uiteraard lager zijn als we een aantal uitlaten op dezelfde locatie kunnen laten bezorgen. Mensen met een eigen bedrijf kunnen misschien zelf de BTW in eigen land afdragen en hoeven deze dan niet aan Quicksilver te betalen.

Verder komen er nog de kosten bij die we moeten maken voor het versturen van de voorbeeld uitlaat.

Een reis met onze M35 naar de Quicksilver fabriek nemen we uiteraard voor eigen rekening.

Wat moet je doen?

Als je belangstelling hebt om mee te doen aan een gezamenlijke bestelling van uitlaten, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Als je een goede losse uitlaat hebt liggen, of goede uitlaat onderdelen, die we mogen lenen om op te sturen naar Quicksilver, neem dan ook even contact op.