Prototype Citroen M35

Prototype Citroen M35
Explanation Citroen M35
Citroen M35 for sale
Contact
FrançaisNederlandsEnglish (UK)
Homepage Citroen M35Citroen M35 on FacebookContact

Content of this page

Kijk hier voor historie, artikelen en naslagwerken

Kijk hier welke auto's gebouwd zijn en wat er over bekend is

Kijk hier wat er allemaal met M35's beleefd wordt

Translation in English not yet available (if you feel like making the translation, please feel free..).

Ik ben een jaren ’70 kind; althans geboren in de 60er jaren, maar autobewust geworden in de jaren 70.
Thuis werd er Citroën gereden, eerst een Traction Avant uit 1937 en daarna 2cv, Ami6 Berline en Break GS, GSA, BX en Xantia.


Het was in de Ami6 Break dat ik dromend liggend op de achterbank mijn liefde voor Citroen ontwikkelde, het snorrende geluid van de trouwe 2-cylinder en de wiegende vering gaf een fijn gevoel!


Eenmaal een rijbewijs rijker kocht ik op een gegeven moment zelf een GS 1015 uit 1971.

De auto werd helemaal opgesmukt met dubbele koplampen, spoilers en een opgepepte X2 motor met snelle nokkenassen en een afgedraaid vliegwiel. Ik heb zelfs nog geëxperimenteerd met 4! 2CV carburateurs. Een monster was het en de toerenteller kwam zonder mokken regelmatig ver in het rood. Ik leende de auto uit aan mijn broer die net zijn rijbewijs had en haar in de eerste beste bocht tegen een paal parkeerde. Exit baby blauwe GS.


In de straat waar ik woonde stond ze ineens, zo uit het niets… vers uit Frankrijk en ruikend naar hitte en verbrande olie een GS Birotor! Die moest ik hebben. Vele gelukkige en ongelukkige kilometers hebben we versleten veel sneller dan mijn baby blauwe en vooral veel dorstiger.


Op een beurs kwam ik een verzamelaar tegen; het gerucht ging dat hij een hele verzameling GS Birotors had en vooral ook M35’s! Na een beetje zeuren mocht ik er een van hem kopen, een rijdend exemplaar en na wat sleutelen en heeel veel gezeur bij het RDW kon ik met No.419 gaan rijden. Wat een feest!


In die tijd kwam ik vaak in het noorden van het land bij een bevriende garagist die op een verhoging ook een M35 had staan met een motor die vast stond, No.414.


Zijn plan om haar compleet te restaureren was er maar niet van gekomen en hij vroeg mij om haar over te nemen.
Wat moest ik met twee M35’s ? dus ik zei nee. Een maand later werd ik weer door hem gebeld en vroeg me wederom om de M35 over te nemen de prijs was inmiddels fors gezakt en ik kreeg het idee om de X2 motor weer op te bouwen en in die auto in te bouwen en zei ja.


Met veel plezier heb ik de X2 motor opnieuw opgebouwd met een 1130 krukas die meer toeren kan hebben.
Aanvankelijk dacht ik dat ombouwen van die M35 dat doe ik “even” maar dat bleek een vergissing. Ik had besloten om niet te lassen, te boren of andere niet omkeerbare zaken aan de M35 te doen ze moest zo weer terug gebouwd kunnen worden naar een echte M35.


De GS motor is een flink stuk breder dan de Wankelmotor, dus eerst maar eens Ami Super binnenschermen gezocht, spruitstukken van een Axel gemonteerd. Die zijn een stuk kleiner, een uitlaat geklust omdat die van de Ami Super niet past vanwege de hydrauliek-leidingen. Een 2e type GS versnellingsbak vanwege de grotere remmen en een koppelingshuis van een Ami Super om wat lengte te besparen.


De Wankelmotor staat voor op het chassis gemonteerd net zoals een 2CV motor, de GS steunt in het midden onder het koppelingshuis dus daar moest een steun voor gemaakt worden zonder las of schroefwerk. Uiteindelijk heb ik twee balkjes tussen het chassis geklemd en daar de motorsteunen op bevestigd.
Een schakelmechanisme gemaakt door een stuk betonijzer in de juiste vorm te buigen en vast gelast aan de bestaande schakelhevel van de GS bak.


Andere uitlaatklemmen op de hotspotpijpjes gemonteerd omdat die tegen de binnenschermen rammelde en nog vele kleinere aanpassingen. Toen het eindelijk klaar kon de motorkap niet dicht, de motor was te hoog! Lager kon niet want zelfs met de Axel uitlaatspruitstukken past de motor niet tussen het chassis. Ik heb een paar centimeter van de inlaat hotspot af gefreesd en toen kon hij net dicht. Op naar het RDW voor nog veeel meer gezeur, boos worden, directeur RDW aanschrijven met de andere M35 komen kreeg ik bij Gods gratie een kenteken. Het rijden is een feestje vooral omdat de X2 zo lekker aan het gas hangt, maar de herrie van de GS motor is beduidend meer dan de Wankelmotor.


Dus als ik zin heb de jongeling uit te hangen brul ik in de M Super en als ik bedeesd van een M wil genieten pak ik de 35!